20 نکته ضروری عکاسی برای مبتدیان - قسمت دوم

20 نکته ضروری عکاسی برای مبتدیان - قسمت دوم-

20 نکته ضروری عکاسی برای مبتدیان - قسمت دوم

11. خواندن هیستوگرام را یاد بگیرید

اگرچه احتمالاً شما به صفحه LCD دوربین خود نگاه می کنید تا ببینید آیا تصویری را به درستی نوردهی کرده اید یا نه، اما این یک روش قابل اعتماد برای ارزیابی نور عکس نیست زیرا تصاویر ممکن است روی صفحه نمایش روشن تر یا تیره تر از آنچه که واقعاً هستند نمایش داده شوند. بهترین روش برای بررسی دقیق میزان نوردهی در زمان عکاسی، استفاده از هیستوگرام دوربین است که به صورت یک نمودار کوچک در کنار عکس های شما نشان داده می شود.

یادگیری تفسیر هیستوگرام به زمان و تمرین نیاز دارد، اما توضیح مختصر در مورد آن این است که به شما اطلاعاتی در مورد محدوده تونال موجود در عکس می دهد. سمت چپ نمودار نشان دهنده سیاهی ها یا سایه ها و سمت راست نمودار نشانگر سفیدی ها یا هایلایت ها است.

اگر نمودار به سمت راست متمایل شده باشد، احتمالاً عکس شما بیش از حد در معرض نور قرار گرفته است (overexpose) و جزئیات زیادی در مناطق روشن تر عکس از دست رفته است و اگر به سمت چپ متمایل باشد، احتمالاً کمتر در معرض نور قرار گرفته (underexpose) و بسیار تاریک خواهد بود. برای توضیح بیشتر در مورد هیستوگرام، می توانید از ما در آموزشگاه چیلیک بپرسید.

 

12. با پرسپکتیو بازی کنید

یکی از بهترین راه ها برای داشتن خلاقیت بیشتر در عکاسی، استفاده از پرسپکتیو است. وقتی از یک زاویه متفاوت به یک موضوع نگاه می کنید، دقیقاً همان صحنه ممکن است بسیار متفاوت به نظر برسد، و گرفتن عکس از یک سوژه از زاویه بالا یا پایین ممکن است کل حس و حال عکس را تغییر دهد.

البته هر زاویه ای برای هر عکسی خوب نیست، اما اگر امتحان نکنید هرگز متوجه نمی شوید کدام زاویه مفید است و کدام نه. هنگام عکاسی از کودکان یا حیوانات می توانید در حد آن ها پایین بروید و دنیا را از چشم آن ها ببینید. اگر در حال گرفتن یک عکس پرتره هستید، چرا روی نیمکت نمی ایستید و از بالا از سوژه خود عکاسی نمی کنید؟

 

13. قانون یک سوم را درک کنید

قانون یک سوم (rule of thirds) بر این ایده استوار است که به طور کلی وقتی تصاویر در مرکز کادر قرار نگیرند جذاب ترند و تعادل در آن ها بهتر است.

برای یادگیری این قانون، در ابتدا تصور کنید که جدولی با دو خط عمودی و دو خط افقی بر روی عکس های شما قرار گرفته است و تصویر را به 9 قسمت مساوی تقسیم می کند.

برای اجرای قانون یک سوم، به جای اینکه سوژه یا عناصر مهم یک صحنه را در مرکز عکس بگذارید، آن ها را در امتداد یکی از چهار خط یا در نقاط تلاقی خطوط قرار دهید.

بعضی از دوربین ها یک گزینه جدول (grid) دارند که می توانید آنرا در منو فعال کنید، و این مورد اگر هنوز در حال یادگیری ترکیب بندی عکس های خود هستید می تواند مفید و کمک کننده باشد.

البته با توجه به اینکه عکاسی چیزی جز خلاقیت و خود بیانگری نیست، بنابراین ممکن است گاهی تصمیم بگیرید این قانون را نقض کنید و سوژه یا عناصر مورد علاقه خود را در جای دیگری از عکس قرار دهید. این کار خیلی خوب است، اما به شرط اینکه قبل از شروع به نقض این قانون آن را درک کنید و عادت کنید که همیشه به اینکه سوژه ها را در کجای کادر قرار دهید فکر کنید.

 

14. چشم ها همیشه باید فوکوس باشند

هنگام عکاسی پرتره، تمرکز شما روی یک ناحیه بسیار کوچک است، بنابراین از هر زمان دیگری مهمتر است که عکس کاملاً واضح و شارپ باشد. چشم ها به خصوص از ویژگی های مهم چهره اند و اغلب اولین چیزی هستند که مردم به آن نگاه می کنند، خصوصاً در مورد عکس های کلوزآپ چهره.

با توجه به این نکته، چشم سوژه باید نقطه فوکوس شما باشد. برای شارپ شدن هر دو چشم، نقطه فوکوس را روی یکی از چشم ها قرار دهید و بعد از فوکوس روی چشم اول، دکمه شاتر را تا نیمه فشار دهید و نگه دارید و در همین حین، دوربین را کمی حرکت دهید تا عکس دوباره ترکیب بندی شود و چشم دوم نیز در آن قرار گیرد.

 

15- به پس زمینه (background) توجه کنید

به طور کلی، پس زمینه باید تا حد ممکن ساده و بدون شلوغی باشد تا توجه بیننده را از موضوع اصلی عکس پرت نکند. رنگ های خنثی و بی روح و الگوهای ساده برای این کار خیلی خوب هستند، زیرا مطمئناً شما نمی خواهید بیننده بیشتر از مدل شما به ساختمان رنگارنگ یا برج کلیسا در پس زمینه عکس توجه کند.

برطرف کردن پس زمینه حواس پرت کن می تواند به سادگی حرکت دادن سوژه یا تغییر زاویه دوربین باشد، اما اگر این کار نکرد، ممکن است با استفاده از دیافراگم بازتر و نزدیک شدن تا حد امکان به سوژه و گرفتن عکس با عمق میدان کم، بتوان پس زمینه عکس را محو کرد.

تا جایی که می توانید، سعی کنید پس زمینه را خنثی نگه دارید، به خصوص اگر سوژه خود را کنار کادر عکس قرار می دهید و پس زمینه کاملاً قابل مشاهده است.

 

16. برای خرید یک سه پایه سرمایه گذاری کنید

اگر می خواهید در نور کم و بدون بالا بردن بیش از حد ISO، عکس های واضح بگیرید، سه پایه دوربین از لوازم جانبی ضروری برای شماست.

سه پایه همچنین به شما امکان عکاسی با نوردهی طولانی (long exposure) را می دهد، جایی که شاتر را برای چند ثانیه یا حتی چند دقیقه باز می گذارید و می توانید عکس های شگفت انگیزی از سوژه هایی مانند مناظر شهری، رودخانه ها، آبشارها یا آسمان شب بگیرید.

هنگام خرید سه پایه، باید مواردی مانند وزن، ثبات و ارتفاع را در نظر بگیرید. وزن از آن جهت مهم است که شما سه پایه را با خود حمل می کنید و نمی خواهید بیش از حد سنگین باشد، اما همچنین باید به اندازه کافی ثابت و مقاوم باشد تا دوربین و لنزهایی که قصد استفاده از آن را دارید به خوبی نگه دارد. برای راهنمائی بیشتر در مورد خرید سه پایه، می توانید از ما در آموزشگاه چیلیک کمک بگیرید.

 

17. از طلوع و غروب خورشید عکاسی کنید

نورپردازی می تواند یک عکس خوب را بسازد یا از بین ببرد و به نظر می رسد اوایل صبح و عصر بهترین زمان های روز برای گرفتن عکس است. در عکاسی، ساعت پس از طلوع خورشید یا قبل از غروب آن را "ساعت طلایی" می نامیم، زیرا خورشید در آسمان پایین تر است و نور ملایم تر و گرمتر است.

خواه در حال عکاسی از مناظر، پرتره ها یا اجسام بی جان باشید، استفاده از نور صبح زود یا عصر می تواند با درخشش گرم و سایه های بلند خود، به عکس های شما احساس آرامش دهد. البته، ساعت طلایی تنها زمانی نیست که می توانید عکس های خوب در فضای باز بگیرید، اما کار را آسان تر می کند.

 

18. روی یک نرم افزار ویرایش عکس خوب سرمایه گذاری کنید

هنگامی که شروع به عکاسی با فرمت RAW می کنید، مرحله پس پردازش یا همان ادیت به یک ضرورت تبدیل می شود، بنابراین باید روی بعضی از نرم افزارهای ویرایش عکس سرمایه گذاری کنید که به شما امکان می دهد کارهای اصلی ویرایش مانند برش (crop)، تنظیم نوردهی، تعادل رنگ سفید (white balance کنتراست، برطرف کردن لکه ها و موارد دیگر را انجام دهید.

اکثر عکاسان حرفه ای از برنامه هایی مانند Adobe Photoshop یا Lightroom استفاده می کنند، اما اگر شما برای شروع به نرم افزارهای ارزانتر و ساده تری نیاز دارید، می توانید Photoshop Elements، Picasa یا Paint Shop Pro را امتحان کنید.

 

19- بهترین را انتخاب کنید

دانستن این موضوع خیلی مهم است که هر عکاسی، هر چقدر با تجربه یا با استعداد باشد، گاهی عکس های متوسطی می گیرد. اما دلیل این که نمونه کارهای آن ها بسیار فوق العاده و چشمگیر است، این است که آنها فقط بهترین کار خود را به نمایش می گذارند و شما را با ده عکس از یک صحنه تقریباً یکسان خسته نمی کنند.

بنابراین اگر می خواهید هنگام اشتراک گذاری عکس های خود در فیس بوک، اینستاگرام یا سایت های اشتراک عکس مانند Flickr یا 500px، کارهایتان برجسته باشد، سعی کنید آن را به چند عکس بسیار خوب از هر پروژه عکاسی محدود کنید. ممکن است شما صدها عکس در جشن تولد دوست خود یا مسابقه فوتبال پسرتان گرفته باشید، اما با نمایش همه آن ها، پنج یا ده عکس واقعاً عالی را که گرفته اید، پنهان می کنید.

 

20. از اشتباهات خود درس بگیرید

گرفتن عکس های با نور زیاد (overexposed)، تار یا با ترکیب بندی اشتباه می تواند ناامید کننده باشد، اما به جای اینکه اجازه دهید چنین عکس هایی شما را دلسرد کند، از آن ها به عنوان یک ابزار یادگیری استفاده کنید. دفعه بعدی که عکس بدی گرفتید؛ بلافاصله دکمه حذف (delete) را فشار ندهید. در عوض، مدتی را به بررسی عکس اختصاص دهید تا بفهمید چه اشتباهی رخ داده و چگونه می توانید آن را بهبود ببخشید.

بیشتر اوقات یک راه حل ساده وجود دارد مانند امتحان کردن یک ترکیب بندی متفاوت یا استفاده از سرعت شاتر بالاتر، اما اگر متوجه شدید که بعضی اشکالات به صورت مکرر در عکس های شما دیده می شود، این فرصت را خواهید داشت که روی جنبه های خاصی از عکاسی مطالعه و تمرین کنید و نقاط ضعف خود را تقویت نمائید.

نویسنده رضا عباد

رضا  عباد

متولد 16 آذرماه 1363 مدیریت آموزشگاه عکاسی چیلیک مدرس رسمی سازمان فنی و حرفه ای کشور با بیش از 10 سال تجربه عکاسی و تدریس

نظرات

  • CTYTUFDBD3O1BFVHELIRLYTC http://google.com/235
    CTYTUFDBD3O1BFVHELIRLYTC http://google.com/235
    3 سال قبل

ثبت نظر